reede, 22. aprill 2011

Granaat on armastuse kivi. granat-1
Granaadi nimetus tuleneb ladina keelest „granatus“ ja tähendab tera, kuna nende väikesed kristallid tõepoolest meenutavad viljateri. Granaat on olnud populaarne vääriskivi juba ammustest aegadest peale. Granaadid moodustavad kaks rühma, kuhu kuuluvad almandiinid ja andradiidid. Almandiini ritta kuuluvatest mineraalidest on kõige populaarsem tumepunane püroop (kreeka keeles „pyropos“ – tulenäoline), helepunane või violetjas almandiin, mustjas melaniit (kreeka keeles „melanos“ – must) ja oranžkollane või pruunikas spessartiin.
granat-2Andradiidi rida – karusmarjaroheline, roosa või värvitu grossulaar, kollakasroheline või sammalroheline demantoid, kollakaspunane kuni pruun hessoniit, kollakasrohekas, kollane, pruunikaspunane või mustjas andradiit ja smaragdroheline uvaroviit. Granaadid on läbipaistvad, läbikumavad ning tugeva klaasiläikega.
Ehetes kasutatakse tavaliselt mitut kivi korraga ja peamiselt hõberaamistuses. Kallimateks granaatideks peetakse sügavpunaseid püroope, mida sageli ka briljantidega ümbritsetakse.
Kõrgelt on hinnatud kalliskivide turul kollakasrohelised Uraali demantoidid, kuna neil on tugev, isegi teemandist tugevam läige, võime tugevalt hajutada valguskiiri ja tihti ka smaragdile omane sügavroheline värvus.
Granaatide salapärasest jõust on räägitud legende, talle omistatavad maagilised toimed on vitaalsuse tugevdamine, kaitse vaenlase vastu ning fantaasia soodustamine.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar