reede, 22. aprill 2011

Pärlid
Pärlitest ehteid on kantud tuhandeid aastaid. Pärlid on läbi aegade sümboliseerunud puhtust, õnne, täisulikkust, unikaalsust, romantikat, salapära, maagiat. Pärlitega on seotud palju romantilisi legende ja lugusid. Pärlite soe kuma ning kütkestav sära on olnud üheks põhjuseks, miks pärlid on olnud läbi aegade üheks soositumateks ehteks.
Kuigi pärlid kestavad tavaliselt  vaid 100-150 aastat (pärlmutter hakkab kihthaaval koorduma), on Pompejist leitud pärlid aastast 79 e.m.a. Oletatakse, et inimkond tunneb pärleid juba 6000 aastat. Pärlitele loodeti juba Muinas-Egiptuses ja neid tuli päevavalgele ka väljakaevamistel Mehhikos. Indias kasutati neid talismanina. Mongolid uskusid, et keedetud pärlid tõstavad mehejõudu. Naistele tõid aga ilusaid unenägusid. Hiinlased kasutasid pärleid raviks. Roomlased pidasid neid võimu, tarkuse ja õnne sümboliks.
Pärl on kõva ümar moodustis, mis tekib mitmesuguste limuste kodades. Pärli tekkimine algab kojasse sattunud võõrkehast – liivaterast, kivikesest või sinna inimese poolt siirdatud metallkuulist. Võõrkeha ümber hakkab mollusk kaitsereaktsioonina kasvatama kihte, millest välimised on osaliselt läbikumavad pärlmutrikihid.
Vanapärsia legendi kohaselt on pärl valguse laps, kes on kastetilgana lahtise austrikarbi sisemusse langenud ja seal kuukiirte toimel kivistunud. Pärl sünnib suurte kannatuste läbi ning suudab ka ise mõista kurbust ja valu. Teda peetakse puhtuse, karskuse ja naise võlu sümboliks. Pärlid kuuluvat merejumalannale ning andvat kandjale rahu ja tarkust.
Sajandeid kestnud röövpüügi tagajärjel on metsikute pärlikarpide arv tänapäevaks tugevasti vähenenud muutes looduses isekasvanud pärlid väga haruldaseks ning kalliks.
Kasvatatud pärlid saadakse osalise kontrolliga keskkonnas. Inimesed on sajandite jooksul püüdnud avastada looduse olemust ja kopeerida tetaud tüüpi molluskite salapärast tööd. Tegelikult kasvab tänapäeval suurem osa pärle teatud molluski liigis, mis on rohkem suguluses kammkarbiga kui austriga. 1916 aastal patendeeris Kokichi Mikimoto ümmarguste pärlite tootmise tehnoloogia . Siis sai maailm nautida ja hinnata mere kalliskive.  Istutades pärlikarbi pehmesse membraani tuuma, arendab auster oma looduslikku kaitsekihi, konhioliin (pruunikas rahustav aine), mis on kaetud pärlmutterkihiga, et hävitada võõrkeha. Mida kauem pärl kasvab seda paksem on pärlmutterkiht ja sügavam läige. Mida sügavam on läige, seda kõrgema kvaliteediga pärli toodetakse. Kasvatatud pärlid on päästnud pärlikaubanduse väljasuremisest. Kui ei oleks tehnoloogia abil kasvatatud pärle, siis oleks ainult kuningatel, kuningannadel ja rikastel võimalus pidada pärleid aardeks.
Pärli väärtuse hindamisel arvestatakse 4 komponendiga: läige (läbipaistvus ja läikiva kihi paksus), kuju (mida ümmargusem seda kallim), värv (mida vähem kollast seda väärtuslikum, värvil peab olema kas hõbedane  läige või roosakas läige), suurus (kasvatatud pärlid on harva suuremad kui 12mm): keskmiseks loetakse pärlit  suurusega 5-6mm ja suureks 7-8 mm. Ülisuured pärlid on läbimõõduga 9-11mm.
Värvilised pärlid on saadud värvimise tulemusel. Levinumad värvitud toonid on: must, helesinine, heleroheline ja kuldne. Seevastu roosad toonid on mageveepärlite puhul looduslikud.
Maailma kuulsaim pärl on “La Peregrina” (the “incomparable” - eesti keeles “võrreldamatu”), mis leiti Ameerikast. See on pirnikujuline ja tuvi muna suurune. Selle pärli kuulsamad omanikud on olnud Hispaania kuningas Philip II, Mary Tudor, Napoleon III. Selle pärli viimaseks omanikuks arvatakse olevat Elizabeth Taylor.
Hooldus. Tugevasti murendavad pärleid kuumus ja niiskus, rasvad ja happed. Et pärlid on tundlikud hapetele, ei tohi neid kunagi piserdada juukselaki või teiste kosmeetikatarvetega.
Pärlile tekkinud defekt pole enam eemaldatav.
Pärlite puhastamiseks ja läike taastamiseks soovitatakse nad asetada linasele lapile. Puistada peale soola, siduda lapp kinni ja hoida mõnda aega leiges vees kuni sool lahustub. Seejärel pärlid kuivatatakse pehme lapiga. 
Sobivad astroloogiliselt Kaksikutele. Ka Jäärale ja Kaaludele.
Võluhelme kodulehel on müügil mageveepärlid.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar